Sosyal yaşamımızda hepimizin muhakkak doğru bilinen yanlışları olmuştur. Bunun son örneği ise Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avusturalya’da yapılan bir araştırma sonucunda ortaya çıktı. Yapılan araştırma, düzenli aspirin kullanımının aslında insan vücudu için ne denli tehlikeli olabileceği gerçeğini gösterdi. Çevremizde özellikle de ilerleyen yaş gruplarındaki insanların kalp hastalıklarına iyi geldiğine hatta kanserden bile koruduğuna inanmalarından dolayı düzenli aspirin kullandıklarına şahit olmuşuzdur. Bu amaçla doktorlar tarafından sıkça hastalara, gündelik düşük dozda aspirin reçeteleri yazılıyordu. Ancak yapılan araştırma, bu durumun aslında yanlış bir sağlık önlemi olduğu gerçeğini ortaya çıkardı.
“Kalp krizi geçirmemiş kişiler aspirin kullanımı zararlı”
İngiliz tıp bilim dergisi The Lancet’nin Ağustos ayında yayınladığı araştırmaya göre, aspirin daha önce kalp krizi geçiren hastaların yeniden kalp krizi geçirmesine engel oluyor ancak daha önce kalp krizi geçirmemiş kişiler için günlük aspirin kullanımı yarardan çok zarar getiriyor.
Monash Üniversitesi’nin yürüttüğü araştırma, 20 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. Katılımcıların yarısına 5 yıl boyunca düzenli olarak düşük dozda aspirin, diğer yarısına ise plasebo (ilaçmış gibi verilen, işlevsiz madde) verildi. 5 yıl boyunca katılımcıların sağlık durumlarının düzenli olarak kontrol edildiği araştırma, 70 yaşın üzerindeki kalp ve damar hastalıkları geçmişi bulunmayan kişiler için düşük dozda aspirin kullanımının herhangi bir yararının tespit edilmediğini ancak bu kişilerde iç kanama riskinin arttığını gözler önüne seriyor. Daha önce kalp krizi geçiren, kalp ve damar hastalıklarından muzdarip kişiler için düzenli aspirin kullanımı kanı incelterek bu kişilerin kalp krizi geçirme riskini önemli ölçüde düşürüyor.
Ancak araştırmanın mimarlarından Prof. Dr. John McNeil, araştırmanın aspirinin kanama riskini azalttığı hipotezini desteklemediğini ve bu nedenle milyonlarca kişinin boşu boşuna yıllardır düzenli aspirin kullanıyor olabileceğini söylüyor.