Hayranlıkla takip ettiğimiz pek çok diziyi günümüzde farklı platformlar üzerinden takip etmek mümkün. Bu durum dizi mecralarının popüler hâle gelmesinin yanı sıra rekabeti ve yüksek maliyetleri  de beraberinde getiriyor.  Çünkü İnternetten ya da televizyondan yayınlanan diziler bu ekonominin içerisinde yer alıyor.  Özellikle de yabancı dizi sektöründe dönen rakamlar tam dudak uçuklatacak cinsten. Sizler için bölüm başı maliyetleriyle dikkat çeken başlıca yapımları derledik.

İşte en pahalı yapımlar

Game of Thrones

HBO’nun efsaneleşmiş dizi Game of Thrones, 7. sezona kadar normal sıralarda seyrediyordu. Fakat dizi son sezonuyla beraber bölüm başı 15 milyon dolar maliyetle dizi tarihinin en pahalı dizisi oldu. Dizi sadece bölüm maaliyetleriyle değil, karakterleriyle ve etkleyici sinematografisiyle de gelmiş gelmiş en iyi dizilerin arasındaki yerini almış durumda.

The Crown

Dizinin bölüm başı maliyeti 13 milyon dolar. İlk anda yanlış mı gördüm diyebilirsiniz ancak hiç şaşırmayın elbetteki paylaştığımız rakam tamamen gerçek. Dizi; İngiliz Kraliyet ailesi hakkında, Kraliçe II. Elizabeth’i merkezine alan ve Ortak Refah Etki Bölgelerini de (Commonwealth Realms) içeren biyografik bir hikâye.

E.R.

Tıpkı, The Crown gibi NBC’nin yapımlarından E.R. de bölüm başı 13 milyon dolarlık maliyetiyle ön plana çıkıyor. Gösterime girdiği ilk sezon ABD’de tüm reytingleri alt üst eden dizi, daha önceki hastane dizilerinin başaramadığını başararak bu türe yepyeni bir soluk getirdi. Chicago’da bir hastanenin acil servisini her yönüyle ekrana taşıyan ER’ın hikayeleri öncelikle doktorlar, hemşireler ve tıp öğrencileri; aynı zamanda hastaların yaşadığı şeyler üzerine yoğunlaşıyor.

The Get Down

Başarılı yönetmen Baz Luhrmann’ın dizisi The Get Down ise bölüm başı 11 milyon dolarlık bir maliyete sahip. Dizi; punk, disco ve hip-hop’un müzik piyasasını sallamaya başladığı 1970’li yıllarda geçiyor ve South Bronx gençlerinin piyasadaki müzik anlayışını nasıl değiştirdiğini konu alıyor.

Friends

25 dakikalık bir seri olmasına rağmen Friends, bölüm başı 10 milyon dolarlık maliyetiyle dikkat çekiyor. Friends, 1994-2004 yılları arasında yayınlanmış ve toplam 10 sezon sürmüş bir komedi dizisidir. Dizi aynı zamanda Amerikan tarihinde en çok izlenen komedi dizisi olma başarısı da gösterdi. 100’den fazla ülkede yayınlanan dizinin final bölümü ise 51,1 milyon kişi tarafından izlenerek bir rekoru da beraberinde getirdi.

Sense8

Dünyanın 8 farklı yerinde yaşayan 8 ayrı kişinin gizemli bir bağlantısının olduğu bir konuyu ele alan Sense8’in bölüm başı maliyeti ise 9 milyon dolar. Dizi her bölümde; Birleşik Krallık (UK), Seoul, Mumbai, Nairobi, Berlin, Mexico City, San Francisco ve Chicago gibi 8 yere/kişiye seyirciyi ziyaret ettiriyor.

Rome

HBO’nun önemli yapımlarından olan Rome, bölüm başı 9 milyon dolara çekildi. Yıl İ.Ö. 52. Cumhuriyet, paylaşılan iktidar ve şiddetli kişisel rekabet ilkeleri üzerine kurulmuştu, tek bir adamın mutlak kontrolü ele geçirmesine asla izin verilmezdi. Ama şimdi bu temeller çatırdıyor, yozlaşma ve aşırılık onları yiyip bitiriyor. Sezar’ın ordusundaki iki askerin Roma’da yükselmek için mücadele edişini konu alıyor.

Marco Polo

Marco Polo’nun bölüm başı maliyeti ise 9 milyon dolar. Ünlü Venedikli gezginin gençlik yıllarını ekranlara getiren bu dizi, Kubilay Han’ın hüküm sürdüğü 13. yüzyıl Çin’inde geçmekte… İtalyan aktör Lorenzo Richelmy’nin dizinin başrolünde olduğu dizi; Malezya, Kazakistan ve İtalya gibi farklı ülkelerde çekildi.

Camelot

Kral Arthur efsanesinin başka bir açıdan anlatımı olan Camelot, bölüm başı 7 milyon dolar gibi bir maliyete sahip. Bu dizi, hikâye olarak Thomas Malory’nin Le Morte d’Arthur eserinin modern versiyonu olma özelliği taşıyor.

Frasier

NBC’de yayınlanan Frasier’ın ilk bölümü ABD’de 28.6 milyon kişi tarafından izlenerek bu alanda bir rekora imza attı. Dizinin bölüm başı maliyeti ise 5.2 milyon dolar civarında.

Boardwalk Empire

Yine bir HBO yapımı olan bu dizinin bölüm başı maliyeti ise 5 milyon dolar. Boardwalk Empire, 1920-1933 yılları arasında ABD’de tüketime yönelik içki satışının, üretiminin ve dağıtımının yasak olduğu “İçki Yasağı Yasası” döneminde gangsterler ve politikacılar arasındaki karmaşık ilişkileri konu alıyor.

House of Cards

House of Cards’ın bölüm başı 4.5 milyon dolara çekildiği biliniyor. Kevin Spacey ve Robin Wright’ın başrollerini paylaştığı bu politik drama siyasetin kirli yüzünü ekranlara taşıyor. Usta yönetmen David Fincher’ın yönetmenliği ve yapımcılığını üstlendiği dizi kaliteli oyuncu kadrosu ile de dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor.

Deadwood

HBO bu dizi için bölüm başı tam tamına 4.5 milyon dolar harcadı. Dizide, 1870’li yıllarda Güney Dakota bölgesinde geçen hikayede, küçük bir madenci kampı olarak kurulan bir yerleşim yerinin giderek büyüyerek bir kent hâline gelmesi işleniyor.

Fringe

Fox yapımı olan Fringe bölüm başı 4 milyon dolarlık bir bütçeye sahip. Bilimkurgu, drama ve gerilimin bir araya geldiği yapımda bir özel ajan, bir bilim adamı ve oğlundan oluşan üçlü ve yaşanan olaylarla bağlantılı ölümcül bir gizemi çözmeye çalışıyor.

Lost

Yayınlandığı dönemde TV reytinglerini altüst eden Lost ise bölüm başı 4 milyon dolarlık maliyete sahip. Hem eleştirmenlerin hem de izleyicilerin beğenisini toplayan dizi 6 sezon boyunca heyecanla takip edildi. Dini ve tarihi birçok metaforun hikâyeye yerleştirildiği dizi, bilimkurgu parçalarını da bünyesinde barındırıyor.