Organik çay bahçeleri sahil kesiminde değil yüksek kesimlerdeki köylerde bulunur

Üretici 5 yıl boyunca bahçesinde gübre kullanmadığı zaman organik sertifika elde eder, fabrikalar o üreticinin çayını ayrı olarak alır ve özel olarak işler. Bu sebeple de normal çaya oranla fiyatı biraz daha yüksek olur. Organik çay bahçeleri sahil kesiminde değil yüksek kesimlerdeki köylerde bulunur.

Yetiştirme ve üretim aşamasında zorlu ve yorucu bir süreçten geçen çay yaprakları, paketlenip mutfaklarımızdaki yerini aldığında, çok işleme gerek kalmadan çaydanlıklarda demlenip ince belli çay bardaklarındaki yerini alır. Arzuya göre fincanlarda, kupalarda da içilmesine rağmen çay içmenin zevki, ince belli cam bardaklarda çıkar ve demleme yöntemi çayın lezzetini belirler.

Çay demleme yöntemi

Siyah çay demleneceği zaman alt demlikte su kaynatılır ve üst demlik boş durur. Su kaynayınca üst demliğe de önce kaynamış su dökülür ardından çay eklenir. Demliğin kapağı kapatılıp ocağın altı kısılır kısık ateşte demlenmeye bırakılır. Çay demlerken içme suyu kullanmaya özen gösterilir ve en güzel çay, bakır ya da alüminyum demlikte yapılır, ortalama 20-25 dakika demlenmesi gerekir. Çünkü çay, rengini hemen vermez. Normal olarak yarım saatte demlenen bir çayın 1 saat içerisinde tüketilmesi gerekir. 1 saat geçtikten sonra çayın içerisindeki “tein” maddesi artış gösterir ve doğal olarak sağlığa zarar verir. Normal şartlarda yeterli miktarlardaki alımlarda insan vücuduna faydalı olan tein maddesi, gereğinden fazla alımlarda beyi fazla uyarır ve uykusuzluğa, strese, vücutta bulunması gereken suyun atılmasına, vücudun susuz kalmasına sebep olur.

Aromalı çaylar

Aromalı çay, earl grey çay, tomurcuk çay, bergamotlu çay olarak bilinen çaylar, siyah çaydan görüntü olarak hiçbir farklılık göstermez. Paketi açtığınızda çayın içerisinden farklı tatlar ve kokular geliyorsa o aromayla tatlandırılmış çaydır. Normal siyah çaya aroma parfüm gibi sıkılır, karıştırılır ve paketlenir. Ancak illa ki aromalı çay içmek istiyorsanız hangi aromayı ya da bitkiyi seviyorsanız onun kurutulmuş yapraklarını çayla beraber demliğe koymak ve çayı o şekilde demlemek daha sağlıklı bir yöntem olarak bilinir.

Yeşil çay

Yeşil çay yaprağına da tıpkı siyah çaya yapıldığı gibi sırasıyla şok soldurma yapılır, buhar basıncı uygulanır, haşlanır ve fırınlarda 50 derecede kurutulur. O yüzden rengi yeşil kalır ve demlendiği zaman yeşil bir renk verir. Sade yeşil çaylarda otsu yavan bir tat vardır, rahat içilmez. Ancak günümüzde üretilen pek çok yeşil çayın içerisinde yayla çayı denilen yayla çiçekleri bulunur. Yaylaların 2000 metre ve üstünde yetişen mor çiçekleri yöre halkı tarafından toplanıp kurutulur. Fabrikalar tarafından satın alınan bu çiçekler, yeşil çay harmanına karıştırılır. Ada çayı ve kekiğe benzer bir kokuya sahip olan bu çay rahatlıkla içilebilir.

Yeşil çay mı siyah çay mı?

Siyah çayda fermante işlemi daha yoğun olduğu için bazı değerler yeşil çaydan daha yüksektir. Yeşil çay da doğal olarak sadece kurutma işleminden geçtiği için onda da bazı değerler siyah çaya göre yüksek olur. Yani aslında iki çay birbirini dengeler. Ancak yeşil çay siyah çaydan farklı olarak metabolizmayı hızlandırır, ödem atmaya yardımcı olur. Bu sebeple diyet yapanlar için yeşil çay tavsiye edilir.