Çağın hastalığı olarak nitelendirilen boyun, bel ve sırt ağrıları hemen hemen tüm çalışan bireylerin korkulu rüyası. Ağır işlerde çalışanların yanı sıra masa başında uzun süre çalışanların da maruz kaldığı bu sorun yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Ufak çapta olanlarının ilaç ya da birkaç seans fizik tedavi ile geçirilebildiği bu ağrılardan çoğu zaman kurtulmak da ne yazık ki uzun sürüyor.
Konu hakkında bilgi veren Memorial Hizmet Hastanesi Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Emre Durdağ, boyun, bel ve sırt ağrılarından kurtulmak için tedavi yöntemleri hakkında açıklamalar bulundu.
Seçilecek Yöntem Tedavi İçin Önemli
Hastaların hangi tedavi yöntemiyle iyileştirilmesini belirlemek için öncelikle hikâyeleri ve problemlerinin iyice değerlendirilmesi gerekiyor. Belirli yöntemlerle hastaların sorunlu olan bölgeleri keşfedildikten sonra hastalara uygulanacak girişimsel yöntemler için karar veriliyor. “Girişimsel” adı verilen yöntemlerle ağrıların ortadan kalkması için ağrıyan bölgeye ya da omurgaya farklı ilaç rejimlerini kapsayan enjeksiyonlar yapılıyor. Öyle ki uygulanan bu enjeksiyonlar, hastanın ağrısının kaynağının net bir şekilde ortaya çıkarılmasında ve tedavi sürecinde büyük önem taşıyor. Girişimsel yöntemlerin bir diğerini ise radyo frekans, plazma gibi yöntemlerle ağrılı bölgedeki sinirler yakılması oluşturur. Ayrıca daha önce ameliyat olmuş ancak ağrıları tekrar eden hastalarda uygulanan epiduroskopi yöntemi de ileri ağrı girişimleri içerisinde yer alıyor. Bütün bu yöntemler sırasıyla hasta ile konuşulup belirli bir düzen ve sıra içerisinde uygulanıyor.
Hasta 3 saatte taburcu olabiliyor
Girişimsel ağrı tedavisi hastanın hijyeni ve enfeksiyon kapmaması açısından ameliyathane ortamında gerçekleştiriliyor. Enjeksiyonlar lokal anesteziyle yapılıyor. İşlemin bitmesinin ardından yapılan muayene sonrası hasta 2-3 saat içinde taburcu ediliyor.
Ameliyat gerektirmeyen ağrılarda girişimsel yöntemler kurtarıcı oluyor
Tüm bunların yanı sıra boyun, bel ve sırt ağrısında tedavi için, ağrı sebebinin ameliyat gerektirmeyecek bir durum olması gerekiyor. Çünkü doktor hikayenizi dinlediğinde ve sizdeki bulgular ameliyat olmanız yönündeyse ne yazık ki girişimsel yöntemler sonuç vermiyor. Özellikle bel ve boyun bölgesinde kronik hale gelen ağrılardan kurtulmak için ameliyattan son çare olarak görülüyor. Ancak, sürekli kronik ağrı çeken hastalarda, kronik bel, boyun, sırt ağrılarında, ilaca dirençli baş ağrısında, siyatik sinir sıkışıklıklarında vetükenmişlik sendromu olarak bilinen fibromyaljide girişimsel ağrı tedavisi uygulanıyor ve başarılı sonuçlar veriyor.
Tedavi süresi kişiye göre değişiyor
Ağrının şiddeti ve nedenlerinden dolayı tedavi süresi bireyden bireye farklılık gösterebiliyor. Girişimsel tedavi uygulanan hastanın, sürekli ve yakından takibi tedavi sürecinde etken bir rol oynuyor. Çünkü sürekli takip edilen hastaların ağrılarında, tedaviyi sürdüren uzman, ağrıyı kontrol altına alamadığı durumlarda farklı yöntemler uygulayabiliyor.