Son dönemin gündemi en çok meşgul eden konularından birisi olan yeni sinema yasası TBMM Genel Kurulu tarafından kabul edildi. Yeni yasanın film yapımcıları ile işletmeciler arasındaki anlaşmazlıkları ortadan kaldırması hedefleniyor. Yeni yasa ile sinemalarda gösterilecek reklam ve fragman sürelerinin yanı sıra sansür ve promosyon konularında da düzenlemeler yapılıyor.
Yeni sinema yasası TBMM’den geçti
“Milli kültürün uluslararası tanıtımına katkı sağlar nitelikte olan dizi filmlerin desteklenmesi ve sinema sektörünün uluslararası alanda rekabet gücünün artırılması” teklifinin meclisten geçmesi ile birlikte 8 üyeden oluşacak komisyon sinema filmlerini gösterime girmeden önce değerlendirecek ve sınıflandıracak. Öte yandan, onaylanan teklifteki bazı maddelerin hala sansür tartışmaları gölgesinde kaldığını da belirtmek gerek.
Yeni sinema yasasında fragman gösterim süresi en az 3 ve en fazla 5 dakika olarak sınırlandırılıyor. Film arası ise en fazla 15 dakika olabilecek. Bu sürelere kamu spotları ve sosyal sorumluluk projeleriyle bağlantılı gösterimler ise dahil edilmiyor.
“Mısır tartışması” olarak adlandırılan ve Şahan Gökbakar, Cem Yılmaz, Yılmaz Erdoğan ve Ata Demirer gibi isimlerin işletmecilere tepki gösterdiği bilet ile promosyonun bir arada satılması ile bilet fiyatlarının artması ve yapımcılara haklarının ödenmemesi yönündeki restleşme de son bulacağa benziyor. Yapımcıları memnun edecek kararla sinema işletmecileri, yapımcılarla önceden yapılacak sözleşmelerde belirlenecek indirimler dışında herhangi bir indirim, promosyon, kampanya ya da toplu satış yapamayacak. Film biletlerinin mısır gibi ürünlerle birleştirilmesine de yasak geldi.
Ek olarak yasadan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yapım, dağıtım ve tanıtım sürecinde hangi projelere destek vereceğini belirlemek amacıyla 8 üyeden oluşan film çekim koordinasyon komisyonu kurulması kararı çıkmış durumda. Yerli ve yabancı filmlerin ticari dolaşıma ve gösterime girmesi kararı ile birlikte değerlendirme ve sınıflandırma yapabilecek komisyon, uygun bulmadığı filmlerin gösterime sokulmaması kararını verebilecek. Bu noktada değerlendirme ve sınıflandırma yapılmayan filmlerin 18 yaşın altındakilerin izlememesi koşuluyla festival vb. etkinliklerde gösteriminin yapılabilecek olmasına da dikkat çekmek gerekiyor.
Değerlendirme ve sınıflandırma yükümlülüğüne uymayan, zorunlu tutulduğu halde gerekli işaret ve ibareleri kullanmayan veya yanıltıcı şekilde kullanan film yapımcısı ile değerlendirme ve sınıflandırma yükümlülüğüne uyulmayan filmlerin dağıtımını yapanlara 20 bin lira idari para cezası uygulanacak. Değerlendirme ve sınıflandırma yükümlülüğüne uyulmayan filmlerin gösterimini yapanlar ile gerekli işaret ve ibareleri kullanmadan veya yanıltıcı şekilde kullanarak film gösterimi yapanlara 50 bin lira; gösterim ve tanıtım alanlarında gerekli işaret ve ibareleri kullanmadan etkinlik düzenleyenlere film başına 20 bin lira; reklam, fragman ve film arası sürelerine uymadan gösterim yapan sinema salonu işletmecilerine ise salon başına 50 bin lira para cezası verilecek.
Son olarak, dizi film ve yabancı film alanında gelen başvurular arasından hangi projelere destek verileceğini belirlemek içinse Dizi ve Yabancı Filmleri Destekleme Komisyonu kurulacak.
Umarız yeni sinema yasası, milli kültürün uluslararası tanıtımına katkı sağlayacak dizi filmlerin desteklenmesi ve sinema sektörünün uluslararası alanda rekabet gücünün artırılmasını amaçlarını yerine getirir.