Kadınlardan daha fazla bir oranda erkeklerde görülen saç dökülmesi, her ne kadar kalıtımsal olarak bilinse de vücuttaki pek çok sorunun toplamından kaynaklanabiliyor. Mevsimsel değişiklikler, stres, demir eksikliği, hormon bozuklukları saç dökülmesinin temel sebepleri arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra uzmanlara göre uzun süreli saç dökülmeleri ciddi hastalıkların belirtilerinden biri olabiliyor.

Yapılan araştırmalarda ayrıca saç dökülmesinin erkeklerde, kadınlara oranla yüksek olması, dökülmeye yol açan 5 alfa redüktaz adlı enzimin kadınların vücut yapısında daha az olmasından kaynaklanır. Çünkü kadınlarda bu enzim yerine aromataz enzimi fazla bulunur. Günde 50-100 adet saç telinin dökülmesi normal sınırlar içerisinde kabul ediliyor. Ancak aşırı miktarda saç kaybı ve saçlarda gözle görülen oranda incelme olması durumunda en kısa sürede uzman bir dermatoloğa başvurun. İşte, saç dökülmesi karşısında yapabilecekleriniz.

Tıbbi yöntemlerden önce saç dökülmesini önlemek için tavsiyeler

  • Düzenli uyuyun.
  • Doktor kontrolü dışında bilinçsizce diyet yapmayın. Düzenli beslenin. Antioksidan içeren yiyecekleri daha çok tüketin.
  • Uzman kontrolü dışında saç sağlığınız için önerilen ilaçları kullanmayın.
  • Trans yağ içeren yiyeceklerden uzak durun.
  • Kan tahlillerinizi düzenli yaptırın ve eksik vitaminleriniz için takviye alın. Örneğin: Çinko, B12, bakır, folik asit içeren besinleri tüket
  • Stresten uzak durun.
  • Sigara ve alkolü hayatınızdan çıkarın.

Saç dökülmesini önlemenin tıbbi yöntemleri

Saç dökülmesinde uygulanacak tıbbi yöntemler için ilk yapılacak şey hekimin doğru tanı koymasıdır. Dermatoloji uzmanı saçları dökülen hastanın hikayesini ve sağlık durumunu incelemesiyle tedavi planını oluşturur. Tiroit ya da farklı bir hastalığa bağlı oluşan saç dökülmelerinde ise öncelikle hastalığın tedavisine yönelik bir yol izlenir.

Saç Ekimi

Saç folikülü etrafında saçı üreten hücreler, zaman içinde bu hormonun etkisiyle ölür. Böylece saç, önce incelir, ardından uzamamaya başlar ve en sonunda tamamen dökülür. Bu durumdaki hastalarda saç ekimi en kesin ve kalıcı tedavi şeklidir.

İlaç Tedavisi

Dökülme, vitamin eksiklikleri nedeniyle oluştuysa mutlaka eksik vitaminlerin alınması tavsiye edilir. Ayrıca saç dökülmesini önlemek ve var olan saçların kalınlaşmasını sağlayan ilaçla tedavi yöntemleri de yine hekim kontrolünde gerçekleşir. İlaçların etkisi; saç sayısını arttırma, incelmiş saçları kalınlaştırma ve saçların daha fazla dökülmesini engelleme şeklinde sonuçlar verir. Ancak ilaç tedavisi her zaman istenilen sonucu vermeyebilir. Örneğin; ilaç tedavisinin başın ön ve üst bölgelerindeki tam saç kayıplarında ya etkisi yoktur ya da yok denecek kadar azdır.  Çünkü tam saç kayıplarında saç kökü hücreleri ölür ve yeni bir saç üretemez. Bu evrede yeni saç çıkarma konusunda hiçbir ilaç faydalı olmaz.

Saç Mezoterapisi

Saç dökülmesinde oldukça sık ve etkili bir tedavi yöntemi olan saç mezoterapisi, saçın sağlıklı büyüyüp gelişebilmesi için gerekli olan vitamin, antioksidan, mineral ve dolaşım düzenleyici maddelerin bir mikro iğneler ile saçlı deriye doğrudan enjekte edilmesi sürecini içerir. Bu tedavide yaklaşık olarak 1 cm aralıklarla enjekte işlemi yapılır. Saç mezoterapisi her yıl bir kür şeklinde uygulanabilir. Bazen aylık destek takviye şeklinde de devam edilebilir. Bu sayede saç dökülmeleri durdurulup yeni daha güçlü saçların çıkması sağlanır. Saç mezoterapisinin ilk seansından itibaren farklılık hissedilebilir, saçlar eski canlı ve parlak görünümüne kavuşabilir. Saç mezoterapisi 5 gün ara ile ortama 5-10 seans olarak yapılır ve işlem esnasında herhangi bir acı, ağrı hissedilmez.

PRP Saç Tedavisi

Bir diğer saç dökülmesi problemi ise PRP’dir. Saç dökülmesi sorunu yaşayan kişilerin en etkin sonuçlar aldığı yöntem olan PRP uygulamasında hastanın kendi kanının alınıp belirli işlemlerden geçirilmesi yöntemi uygulanır. Burada fibroblast denilen ve kökleri besleyecek, gelişimini sağlayacak olan kısım ayrılır ve dökülen bölgeye enjekte edilir. Bu yöntem özellikle genetik dökülmelerde çok etkilidir. Saç mezoterapisi de yine genetik dökülmesi olanlara PRP ile kombine uygulanabilir.