Otomotiv sektörü tam dibe vurdu derken ÖTV ve KDV indirimi hamleleriyle yeniden canlandı. Ekim ayı ile Kasım’daki satış rakamları karşılaştırıldığında 4-5 kat oranında bir artış dikkat çekiyor. Kasım ayı rakamlarına göre yaklaşık 70 civarında bir araç satışı gerçekleştirildi. Ekim ayında ise bu rakamlar 20 binler civarındaydı. Bu da 3 katın üzerinde bir satış rakamına ulaşıldığını gösteriyor.

Otomotiv sektörü için sevindirici olan bir diğer unsur ise ÖTV indirimlerinin yanı sıra yıl sonunun gelişiyle birlikte yeni yıl öncesinde markaların yapacağı özel kampanyalara bağlı olarak satış rakamlarının daha da artacağı yönündeki beklenti. Tahminler, Aralık satış rakamlarının yeni yıl öncesinde 80-90 bin civarında olacağı. Her ne kadar son iki aylık tablo otomotiv sektörü için ışık verse de hâlâ Pazar geçtiğimiz yıla göre yüzde 32 oranında daralmaya gitmiş durumda.

2019 yılında otomotiv sektörünü neler bekliyor?

Sektör yetkililerinin 2019 için öngörüleri ise 400 bin otomobil satışının gerçekleştirileceği yönünde. Bu da 2018’e göre pazarın yüzde 38, 2017 yılına göre ise yüzde 60 civarında düşeceği anlamına geliyor. Bütün bu sonuçlara ve tabloya göre ise markalar ve distribütörler 2019’da da ÖTV indiriminin devam etmesi yönünde görüş bildirirlerken, müşteriyle direkt temas eden yetkili satıcılar ise ikinci el otomobil stokları yüzünden pek ÖTV indirimine sıcak bakmıyorlar. Çünkü ÖTV indirimiyle birlikte sıfır otomobil fiyatlarındaki gerileme, ellerindeki ikinci el fiyatlarını da indirdi. Böyle olunca, büyük finansal yük almak durumunda kaldılar. Şu an satsalar büyük zarar edecekler, satmasalar stok maliyetleri artacak.

2019 yılı pazarı için net bir şey söylemek mümkün değil, ancak öngörüler ve tahminler 2019’un, ikinci el araçların yılı olacağını gösteriyor. Bu araçların yaklaşık 100 bini ilk 6 ayda peyderpey gümrüklerden çekilecek 1 yaşındaki sıfır otomobiller, diğerleri yılsonunda satılmış gibi gösterilen sıfır ikinci el araçlar ve gerçekten stoklarda bekleyen kullanılmış araçlardan oluşacak. O yüzden bunları 400 bin adede eklersek aslında pazarın toplamda 2018’i geçme durumu bile olabilir.