Kahvenin anatomisi
Kahve denilince aklınıza ilk gelen kavrulmuş kahve çekirdekleri olabilir ancak kahve aslında bir ağacın meyvelerindeki çekirdeklerden elde ediliyor. Kökboyasıgillerden “Coffea” cinsinde olan ve sıcak iklimlerde yetişen kahve ağaçları kiraza benzeyen kırmızı meyveler verir. Her bir kırmızı meyvenin içindense iki adet çekirdek çıkar.
Öne çıkan kahve türleri
Kahve ağaçlarının birden fazla türü bulunsa da tarımı yapılanlar “Coffea Arabica” ve “Coffea Robusta” türleri olarak karşımıza çıkıyor. İsterseniz bu türlerin karakteristiklerine kısaca bir değinelim…
Coffea Arabica (Arabika): Eğer yumuşak içimli aromatik bir kahve içmek istiyorsanız dünya kahve üretiminin yüzde 70’lik payına sahip olan Arabika tam size göre. Etiyopya’da keşfedilen ilk kahve bitkisinden türeyen Arabika, 800-2000 metre arasında olan dağlık plato ve volkanik yamaç gibi bölgelerde yetiştirilir. Bu kahve oldukça hassas olduğundan daha zorlu ve pahalı bir yetiştirme sürecine sahip. En çok bilinen çeşitleriyse Bourbon, Typica, Caturra, Mundo Novo, Tico, San Ramon ve Blue Mountain’dir. Arabika’nın Robusta’ya kıyasla daha az kafein içerir.
Coffea Robusta (Robusta): 0-600 metre arasında yetişen, daha çok blend yani harman ve granül kahvelerde kullanılan bu kahve türü pazarın yüzde 30’unda yer bulmakta. Daha dayanıklı olması ile yetiştirmesi daha kolay ve ucuz olan Robusta, Arabika’ya göre iki kat daha fazla kafein içeriyor.
Nerelerde yetişiyor?
Kahve ağaçlarının yetişmesi için en ideal koşullar Ekvator’daki “Bean Belt” adı verilen bölge sunmakta. Dünyada kahve yetiştirilebilen 50 ülkeden öne çıkanlar ise şunlar: Hawaii, Meksika, Porto Riko, Guatemala, Kosta Rika, Kolombiya, Brezilya, Etiyopya, Kenya, Fildişi Sahili, Yemen, Endonezya, Vietnam. Dünyadaki en büyük kahve üreticisinin Brezilya olduğunun altını çizelim.