Kahve yetişmeyen ülkenin dünyaca popüler kahvesi: Türk Kahvesi

Maalesef dört mevsimin bir arada yaşandığı ülkemizde iklim koşullarından dolayı kahve üretimi gerçekleştirilemiyor ve bu sebeple yurtdışından ithal ediliyor. Mersin ve Anamur’daki çeşitli denemeler olumlu sonuçlar vermekle beraber üretim halen bu aşamanın ötesine geçemedi. Öte yandan kahve üretimi gerçekleştiremeyen ülkemizin dünyaca tanınan, sevilen ve 40 yıl hatrı olan bir kahvesi var: Türk kahvesi. Türk kahvesi, Osmanlı İmparatorluğu döneminde kahve üretimi yapan Suudi Arabistan, Yemen ve Mısır’ın sınırlar içerisinde olması ve kahvenin sunumuyla ünlenmiştir. Özetle, Türk kahvesi bu haliyle bir kahve türü değil, bir sunum çeşidi. Telvesiyle servis edilen tek kahve sunum çeşidi olan ve sade, orta veya şekerli olarak tercih edilebilen Türk kahvesi, halkımız kadar yabancıların da favorilerinden. Hele bir de yanında çifte kavrulmuş lokumu da oldu mu değmeyin keyfine.

Akım akım kahve

Kahve endüstrisi, nitelikli ve ticari olarak genelde ikiye ayrılan kahve endüstrisinde “nitelikli kahve” (speciality coffee) kalite ve lezzet profilleriyle tanımlanıyor. Kahvenin nerede yetiştiği, ne zaman hasat edildiği gibi özellikler nitelikli kahvenin tanımında önemli ölçütler. Bu anlamda kahve kültürüyle ilgili farklı akımlar da ortaya çıkmış durumda. 1900’lerde başlayan ilk dalga kahve tüketmek, 1960’larda Starbucks gibi şirketlerle başlayan ikinci dalga kahveden keyif almak üzerine kurulu.

Günümüzde oldukça popüler hale gelen ve ilk olarak 2002’de bir kahve dükkanının kurucusu olan tecrübeli barista Trish Rothgeb’in terimi kullanmasıyla ortaya çıkan “üçüncü dalga kahve akımı”, kahveye saygı duymak ve takdir etmek şeklinde özetlenebilir. Amerika, Japonya ve Avrupa’da uzun zaman önce başlayan bu akım, bugün bütün dünyada “nitelikli kahve akımı” olarak da bilinmektedir. Bu akım kahve dükkanlarını da ciddi anlamda etkiledi ve yeni açılan kahve dükkanlarının çoğu bu akımın yakın takipçileri. Akımla birlikte kahveciler; kahvenin çekirdeğini gidip yerinde seçiyor, küçük partiler halinde getirtiyor, çekirdeklerini kendileri kavuruyor ve demliyorlar. Kahvenin harman yerine tek orijinli yüksek kaliteli çekirdeklerden olması ve adeta bir sanatçı gibi farklı yöntemlerle demlenmesi bu dalganın olmazsa olmazlarından.