Çekirdekten kupaya bir macera
Kahve ağaçları ekildi ve meyvelerini verdi… Sonra mı? Parlak ve kırmızı hale gelen kahve kirazları elle veya makineler yardımıyla toplanır. Toplanan meyveler bozulmaması için mümkün olan en kısa sürede kuru ya da ıslak yöntemle işleme alınır. Kuru yöntem genellikle suyun kısıtlı olduğu ülkelerde kullanılan eski bir yöntemken ıslak yöntemse meyve üzerindeki etli kısmın ayrılmasını böylece çekirdeğin ortaya çıkmasını sağlar. Eğer ıslak yöntem uygulandıysa etli kısmından ayrılan ve fermantasyon sürecinden geçen çekirdekler kurutulma şamasına geçirilir.
Kahveler ihraç edilmeden önce kabuk ayırma makinesinden geçer, tercihe göre parlatılır ve tasnif edilir. İşlenmiş olan ve yeşil kahve olarak refere edilen kahve çekirdekleri çuvallanarak dağıtımı yapılır. Bu aşamadan sonra kahvelerin tadım aşaması gerçekleştirilir. Tadımcı tarafından farklı çekirdekler günlük olarak tadılır. Bu aşama hem kahvenin karakteristik ve kusurlarını anlamak hem de farklı çekirdeklerden harman yapmak veya iyi bir kavurma yapmak için gereklidir. Daha sonra kahvenin karakteristiklerini ortaya çıkartacak olan kavurma aşaması gerçekleştirilir ve yeşil çekirdekler bildiğimiz kahverengi çekirdeklere dönüşür. Bu aşamada ısı ve soğutma büyük önem göstermektedir. Artık içime hazır olan kahve çekirdeği kahvenin nasıl yapılacağına bağlı olarak gerekli incelikte öğütülür. Öğütülen kahve su ile teması sonrasında en sevdiğiniz kahve kupasında keyfine varılmak üzere içilmeye artık hazırdır.
En bilinen kahve sunum çeşitleri
Kahve dünyanın çeşitli coğrafyalarında farklı birçok farklı hazırlanış ve sunuş şekline sahip. Dünya genelinde öne çıkan çeşitleri ise şu şekilde sıralayabiliriz: Espresso, Cappucino, Mocha, Latte, Lungo, Macchiato, Lungo, Viennese, Türk Kahvesi, Americano, Sütlü Kahve, Filtre Kahve, French Press.