Günümüzde, sıfır araç fiyatlarının araç sahibi olmak isteyenlerin ceplerini bir hayli zorlaması, ister istemez kullanıcıların tercihlerini ikinci el araçlardan yana kullanmalarını zorunu kılıyor. Ancak bu durum beraberinde pek çok riski de getiriyor. Hatta bu riskler alıcılar açısından o kadar vahim boyutlara ulaşabiliyor ki bir anda sevinç hali kabusa dönüşebiliyor. İşte bu yazımızda siz okurlarımız için ikinci el araç alımı sırasında dikkat edilmesi gereken başlıca kriterleri derledik.

İkinci el araç alırken nelere dikkat edilmeli?

Ekspertiz

İkinci el araç alırken öncelikli olarak aracın genel durumu alıcıların en çok ilgilendikleri konuların başında geliyor. Çünkü bu bölümde karşımıza pek çok kriter çıkıyor ve bu kriterler “akıl almaz” dedirtecek birçok hileyi de beraberinde getiriyor. Önceki yıllarda alıcılar, genellikle aracın durumuna ilişkin bilgileri günümüzdeki kadar profesyonel olmayan merkezlerde yaptırmak durumunda kalıyorlardı. Tercih edilen yerlerin bir test merkezi olmaması sebebiyle de kullanıcılara, yapılan kontroller sonrasında ise herhangi bir yazılı belge sunulamıyordu. Tabiri caizse “söz uçar, yazı kalır” durumu da tam da bu noktada karşımıza çıkıyordu. Çünkü karşılaşılabilecek olumsuzluklarda alıcıların elinde hak iddia edebilecekleri herhangi bir kanıt bulunmuyordu.

Ancak günümüzde ise daha kapsamlı ve modern test merkezlerinin sayılarındaki artışla birlikte alıcılar artık daha rahat. Çünkü alıcılar, satıcı ile anlaşmalarının ardından aracın genel durumuna ilişkin bilgileri gönül rahatlığıyla bu test merkezlerinde gerçekleştirebiliyorlar. Test merkezleri ayrıca alıcılara pek çok opsiyonu da beraberinde sağlıyor. Bu merkezlerde alıcıların isteklerine ve ekonomilerine göre farklı paket seçenekleri sunuluyor. Bu hizmet çeşitliliği içerisinde de motor, kaporta, mekanik, elektrik-elektronik aksam durumlarına dair genel kontroller ve testler gerçekleştirilerek alıcılara yönelik bilgilendirmelerde bulunuyor. Araç sahibi olmak isteyenler iş işten geçtikten sonra “Ahhhh ben ne yaptım?” demek istemiyorlarsa kesinlikle bütçelerine ve isteklerine uygun paket opsiyonlarından birini seçerek alacakları aracın ekspertiz işlemlerini yaptırmalarını tavsiye ediyoruz.

Araç Geçmişi Sorgulama

Her alanda olduğu gibi ikinci el araç satışlarında da genelde alıcıların ilk ziyaret ettikleri yerler galeriler ve araba pazarlarının aksine İnternet üzerinden satış yapılan ikinci el araç sayfaları oluyor. Çünkü bu siteler alıcılar açısından pek çok kolaylık sağlıyor. Tek tuşla aradıkları marka ve modele rahatlıkla ulaşabilen alıcıları beraberinde birçok tehlike de bekliyor. Bu tehlikelerin başında da aracın geçmişine ait yanlış bilgi paylaşımı geliyor. Bu yüzden araç sahibi olmak isteyenlerin, ilanda yer alan bilgilerin güvenirliliğini mutlaka teyit etmeleri gerekiyor. Özellikle en çok mağduriyet yaşanan durumların başında da aracın kilometre bilgilerinde yapılan hileler geliyor.

İkinci el araç

Bu tür hilelere maruz kalmamak için muhakkak aracın şasi numarası ile 5664’ten aracın geçmişine dair bilgiler edinilmeden satış işlemi gerçekleştirilmemelidir. Aracın şasi numarası pek çok bilgiye ulaşılması adına önemli bir referansken, plaka ile yapılan sorgular ise her zaman sağlıklı sonuçlar vermemektedir. Çünkü alınacak aracın önceki satışlarında bir plaka değişikliği yaşandığı takdirde geçmişine dair bilgilerin sağlıklı bir kaydına ulaşmak mümkün değildir. Bu yüzden de şasi numarası alıcılar açısından daha güvenilir sonuçlar sağlamaktadır.

Sahte İlanlar

Günümüzde araç satışları için İnternet ortamının yaygın bir şekilde kullanılması alıcıların işini kolaylaştırdığı kadar türlü olumsuzluklarla da zorlaştırdığı görülüyor. Bu olumsuzluklardan en sık karşılaşılanı ise yayınlanan sahte ilanlar oluyor. “Peki, sahte ilanları nasıl anlayabiliriz?” Sahte ilanları anlayabilmenin birkaç basit yöntemi bulunuyor. Öncelikle eğer bir aracın bedeli emsallerinden oldukça aşağıdaysa bu durum dikkatli olmamız gerektiğinin habercisidir. Benzer ilanları anlayabilmemizin bir başka yöntemi de araç sahiplerinin kendileriyle mesaj yoluyla iletişime geçilmesini talep etmeleri ya da telefon görüşmeleri esnasında sürekli karşı taraftan kapora bedeli talep etmeleridir.

Bu tarz dolandırıcıların kendilerini ele verdikleri bir başka durum ise özellikle bankaların kapanış saatleri sonrasında telefonlarının kapalı olması ya da açık olsa dahi cevap vermemeleridir. Çünkü kapora talep etmeleri hâlinde bankaların kapalı olması nedeniyle para transfer işlemleri gerçekleşmeyecektir ve bu sebeple de bir sonraki güne kadar telefonlarını açmalarının bir anlamı olmayacaktır. Bu tarz sözde satıcılar ayrıca araçla ilgili detaylı bilgi talep edilmesi durumunda da çelişkili cevaplarıyla şüphe uyandırmaktadırlar. Bu tarz kişiler ayrıca aracın eksper ve ruhsat bilgilerini de alıcılarla paylaşmaktan özellikle kaçınırlar. Bu tarz bir şüphe durumunda farklı bir numaradan arayarak benzer sorular yöneltilmelidir. Çünkü illaki bu tarz dolandırıcılar bir yerde kendilerini ele vereceklerdir.

Araç Satış ve Devir İşlemleri

Buraya kadar satış öncesinde karşılaşılabilecek pek çok ihtimalden bahsettik ancak her şey elbette bununla da bitmiyor. Unutmayınız ki aracın satışını üzerinize alana kadar her an mağdur olma ihtimaliniz bulunmaktadır. Çünkü araç alım-satım işlemlerinde sıkça duyulan mağduriyetler arasında satış esnasında yaşanan olumsuzluklar yer alıyor. Aracın bütün kontrollerini yaptırdınız ve sonunda da almaya karar verdiniz, işte bu esnada da dikkat etmeniz gereken birkaç durum daha olacak. Geçmişte de yaşanan mağduriyetlerden yola çıkacak olursak muhakkak satışını alacağınız aracın plakasına ve şasi numarasına dikkat edin. Çünkü size gösterilen araçla aynı marka, model ve renge sahip hasarlı bir aracın satışını alabilirsiniz ve bu durumun farkına vardığınızda ise artık her şey için çok geç olacaktır. Bunun örneklerini yaşayanlar bu akıl almaz araba değişim yöntemi ile hem hayatlarının en büyük şokunu hem de en acı tecrübelerini yaşadılar.

Para alışverişleri esnasında da alıcıların oldukça dikkatli olmaları gerekiyor. Kesinlikle aracın satış işlemi tamamlanmadan karşı tarafa herhangi bir ödeme yapılmamalıdır. Ödemenin ruhsat sahibine yapılmasına da kesinlikle dikkat edilmelidir. Araç sahibinin eşi, dostu, kardeşi olduğu iddia edilen kişilere kesinlikle herhangi bir ödeme yapılmamalıdır. Eğer böyle bir işlemi gerçekleştirdiğiniz takdirde bir anda hem hayalini kurduğunuz araçtan hem de bu iş için ayırdığınız birikiminizden olabilirsiniz. Çünkü karşı taraf bu satışı geçersiz kılabilecek girişimlerini hemen devreye koyacaktır. Satıştan hemen sonra emniyet güçleri bir anda kâbusunuz olabilir. Araç sahibi ile ödeme yaptığınız kişilerin farklı kişiler olması sizi çalıntı bir arabaya biniyor intibasına düşürebilir ve her şey resmiyette de bu şekilde olduğu için ispatı mümkün değildir. Bu yüzden noter esnasında da oldukça dikkatli olunmalı ve satış tamamlanıncaya kadar her durumdan şüphe duyulmalıdır. Bir de son olarak satış sorunsuz tamamlandı ve karşı taraf ile noterden ayrılmadan önce muhakkak aracın yedek anahtarını talep ediniz. Çünkü bir gece ansızın gelebilirler. İşin şaka kısmı bir yana bu da karşılaşılması olası durumlardan olarak aklınızın köşesinde muhakkak olsun. Bizden bu kadar ve bundan sonrası için artık herkese hayırlı satışlar diliyoruz…