Yerli otomobil projesi kapsamında kurulan Türkiye Otomobili Girişim Grubu içerisinde yer alan Zorlu Holding’in ilk yerli otomobilinin tasarımları ortaya çıktı. Türk Patent ve Marka Kurumuna, Vestel Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş. aracılığıyla yapılan tasarım tescil başvurusunda ortaya çıkan Vestel VEO’ya ait ilk görüntüler otomobil tutkunlarını heyecanlandıracağa benziyor. İsterseniz şimdi Vestel yerli otomobili VEO hakkında ilk detaylara bir bakalım.
Vestel VEO hakkında ilk detaylar
Burak Emre Altınordu, Kazım Doku ve Mehmet Kaya tarafından tasarımı üstlenilen ve Vestel’in 7 Eylül 2018’de 6 fotoğrafla birlikte yaptığı tescil başvurusunda bulunduğu yerli otomobilin adı “VEO” olacak. Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret AŞ’de Zorlu Holding’in, Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu ve Turkcell ile birlikte yüzde 19’arlık payı bulunuyor. Gürcan Karakaş’ın CEO olarak görevlendirildiği ve ilk prototipinin 2019 yılının sonunda çıkması beklenen yerli otomobil projesinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin ise yüzde 5’lik payı var.
Zorlu Grup’tan elektrikli otomobilde dev hamle
Zorlu Grup’ta son günlerde yerli otomobille ilgili bu gelişmeler yaşanırken aynı gruba bağlı olarak hizmet veren Zorlu Enerji de elektrikli otomobil üretimine yönelik planlarını duyurdu. Şirketten yapılan açıklamada elektrikli otomobil pazarına odaklanarak, 2019 sonunda Türkiye’nin her yerini elektrikli araçla dolaşabilecek bir sistem oluşturacakları belirtildi. Zorlu Enerji tarafından ayrıca, 200 ayrı lokasyonda hızlı şarj istasyonu kurulacağı ve bunun için 10 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirileceği bilgisi paylaşıldı.
Vestel VEO hakkında yeni açıklama yapıldı
12.10.2018/Zorlu Holding tarafından Vestel VEO hakkında bir açıklama yayınlandı. Açıklama şu şekilde:
“Bugün medyaya yansıyan “Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nda yer alan Zorlu Grubu’nun, Vestel Elektronik aracılığıyla otomobil tasarımı ile tescil başvurusu yaptığına yönelik” haberlerdeki bazı ifadeler gerçeği yansıtmamaktadır.Vestel’in geleceğin elektrikli otomobil dünyasına kendi markası ile otomobil üretmek gibi bir planı bulunmamaktadır.
Haberlerde bahsi geçen VEO; 1600 kişiyi aşkın Ar‑Ge ekibi ile 8 Ar‑Ge merkezinde yürütülen kokpit tasarımları, şarj istasyonu tasarımları gibi otomobil elektroniğinin de içinde yer aldığı konsept çalışmalar sırasında ortaya çıkarak, başvurusu yapılmış bağımsız bir tasarım çalışmasıdır.
Bilindiği üzere Vestel, 2017 yılında yaptığı 408 patent başvurusu ile Avrupa Patent Ofisi’ne (European Patent Office) en çok patent başvurusu yapan ilk 100 şirket sıralamasındaki tek Türk şirketidir. Vestel olarak ilgi alanımızın sadece otomobil elektroniği olduğunun altını çizer, haberlerde bahsi geçen konunun Türkiye’nin yerli otomobil çalışmalarıyla hiçbir bağlantısı bulunmadığını kamuoyunun bilgisine sunarız.”